2011. márc. 3.

Thaiföld adatokkal II.


Thaiföld éghajlata: trópusi monszun.
Évszakok: 3 van belőlük, a száraz, az esős és a hideg. Ahol csak olvasom, mindenhol máskorra teszik ezek kezdetét és végét. Ami biztosnak tűnik: északon jobban elkülönülnek az évszakok, Chiang Mai-ban lehetséges akár 10 fok is a hideg évszakban. 
Délen pedig mindig meleg van. Phuket szigetén két évszak van, az esős és a száraz. Október és április között tapasztaltuk az itteni időjárást: a hőmérséklet napközben nemigen ment 25 fok alá, akkor sem, ha esett, és december közepéig  minden nap leszakadt az ég. Januárban már ritkultak az esők, volt 1-3 nap szünet is köztük, és néha csak éjjel esett. Február közepe felé már észrevehetően csökkent a páratartalom (= megszáradtak a ruhák mosás után). Márciusban volt 40 fok is, és hetekig nem esett egy csepp sem. (Ekkor szépen kivirágzott a bougainvillea a kertben, aki tudvalevő jól tűri, mi több, szereti a szárazságot és a perzselő napot.) Március vége felé jött meg újra az eső. (És kimosta szegény bougainnvilleát: úgy ahogy volt, egy reggelre virágostul, tövestül kifordult a felázott földből.)
Thaiföldön, amerre mi jártunk, nem hűl le a levegő számottevően, amikor esik. Finom, meleg eső hull az égből, és isteni kiállni alá. Fél perc alatt bőrig ázol a jó puha vízben és csodás érzés, ahogy ömlik az arcodon, a hajadon! De nem úgy esik ám, mint itthon! Nincs az a felhőszakadás, ami a trópusi esőnek nyomába ér víztömegben, intenzitásban!

A sok csapadék miatt a páratartalom általában 85% körül vagy afölött mozog.
Ennek a magas páratartalomnak (is) köszönhetően itt aztán tetten érheted az enyészetet! Egy lakat (nem tuto :D) átlagos élettartama 2 hét, a kerítésfestésé 3 hónap, a fa gerendázaté… Az attól függ, hogy csak az eső és pára eszi, vagy egyéb, szájjal és fejlett rágószervvel rendelkező, láthatatlan, ám annál nagyobb zajt keltő Éjszakai Lények is besegítenek-e.

Itt nem kell hosszútávra tervezned a homlokzatfestést sem, és a téglákon is spórolhatsz, mert a fürdőszoba falát nem ildomos a mennyezetig felhúzni: nyugodtan hagyhatsz egy métert szabadon, hadd járjon ki-be a jó meleg trópusi levegő…! És a gekkók. Meg a varangyok… (Ja, nem. A varangyok, ők csak befelé jöttek. Kifelé úgy kellett kirakni őket.)


Földrajzi adottságai, csakúgy mint éghajlata, nagyon változatos: magas hegyek (hófödte nincs köztük, a legmagasabb az északon, Chiang Mai közelében található 2565 méteres Doi Inthanon), hosszan elnyúló dombságok, szélesen elterülő síkságok. No és, a gyönyörű és változatos tengerpartjai, öblei, strandjai, melyek olykor bármelyik idilli trópusi sziget szépségét lepipálják, máskor vadak és sziklásak, de számomra mindenkor igézőek.
A teljes földterület 60%-a művelés alatt áll, Thaiföld legjelentősebb mezőgazdasági terményei a rizs (Thaiföld a világ egyik legnagyobb rizstermelője és -exportőre), a kaucsuk és a tápióka.

 

Ezek közül Phuket-en a kaucsuk-termelés jelentős: sziget-szerte találunk nagy (és az alkonyat kezdetével valahogy baljóslatúan sűrű sötétre váló belsejű) kaucsuk-ültetvényeket. Ezek érdekessége, hogy amíg a kaucsukfa-csemeték megnőnek és csapolhatóvá válnak (kb. 10 év), addig a sorai között ananászt termesztenek. Így biztosítják az ültetvény rentabilitását addig is, amíg a befektetésből hasznot hoznak a fák.



Másik „érdekesség” a kaucsukkal kapcsolatban a burmai vendégmunkások „lakóparkja” ezen ültetvényeken… Csak kívülről láttuk, bemenni nem nagyon kívántunk. Tudod, a burmai vendégmunkások azok, akik begyűjtik az érett fák nedvét. A forróság idején általában éjszaka. Merthogy nappal a nagy melegben beszárad a fa nedve és nem folyik. Éjjel viszont vadásznak a kígyók…
Phuket-en több mint 40 kígyófaj él és vannak köztük szép számban mérgeskígyók is. Legveszélyesebbek a bambuszviperák és a kobrák. Helybéli tanácsadóinktól egyszerű és praktikus útmutatást kaptunk a kígyóveszélyre nézve: hogy mekkora a mérete, az nem számít. Ha színes és élénk árnyalatú, általában veszélytelen. Ha sötét árnyalatú és kevésbé színpompás, akkor reméljük, idejében észreveszed.

Nem kell viszont a tigrisektől tartanunk a szigeten. Még nincs száz esztendeje sem, hogy – csakúgy, mint az elefántok - szabadon kószáltak Phuket érintetlen dzsungelében, mára viszont eltűntek innen. Igaz viszont, hogy nem kell sokat mennünk észak felé, elég, ha éppen csak átkelünk a szigetet a szárazfölddel összekötő hídon, és máris történeteket hallhatunk arról, hogy az éjszakai kaucsuk-csapolás alatt hány munkás esik áldozatul éhes vagy kicsinyét védő tigris támadásának.


Thaiföld sokarcú ország, és ez nem csak a természeti adottságaira igaz. Míg a lakosság csaknem 60%-a mai is a mezőgazdaságból él (amint tette azt évszázadokon át), csúcstechnológiás gyárai ontják a szilikonchipeket a világ számára (Thaiföld ipari termelése GDP-jének 40%-át adja). Turistaövezeteiben, gyönyörű szigetein luxus szállodák sorakoznak és épülnek folyamatosan hihetetlen sebességgel, kielégítve az ideutazó minden rendű és rangú turisták minden rendű és rangú igényeit. (Az idegenforgalomra épülő szolgáltatási szektor a GDP több mint 50%-át adja Thaiföldön.)
S eközben az északi vidékeken a hegyi törzsek ma is ópiumot termelnek, és ha igen-igen nagy szerencséd van, még mindig találkozhatsz arrafelé hegyi remetével, a rémisztő külsejű magányos aszkéta szerzetessel…

Nincsenek megjegyzések: