2010. márc. 21.

Dzsungeltúra

Ígérem visszatérek még a strandok bemutatásához, de most inkább másról szeretnék írni, mielőtt írói válságba süllyednék az “ez a strand is gyönyörű“ ismételgetésével.

Phuket észak-keleti részén található a Khao Pra Taew nemzeti park. 22 km²-nyi érintetlen esőerdő! Csoda, hogy ilyen is van a szigeten, mert szinte mindenfelé építkezéseket látni. Gomba mód szaporodnak a lakóövezetek (mi is egy ilyenben lakunk).

Lenyűgöző a tízemeletes lakóház méretű fák között sétálgatni. Aki nem szeret gyalogolni, a bejárattól alig tízperces sétával elérhető vízesésnél piknikezhet, megmártózhat. Bár ottjártunkkor inkább csörgedezett valami "vízesésféle", igazából a májustól-novemberig tartó monszun évszakban lehet látványos!




Több túraútvonal közül választhatunk, mi egy kb. 4,5-5 km-es körsétát tettünk.

Szépen kitaposott ösvényen, többnyire sík vagy enyhén lejtő-emelkedő terepen haladhatunk, nehezítésként néha egy-egy fatörzsön vagy patakon kell átkelni :)

Kicsit szokatlan a meleg, párás levegő, ilyenkor még jól is esik belegázolni a hűs vizű patakba. De aki sportcipőben érkezik, a köveken egyensúlyozva száraz lábbal is átkelhet. Az út mentén tájékoztató táblák vannak és folyamatban van a pihenőhelyek kialakítása. Legalábbis valami olyasmit épített egy 10 fős társaság. (Ez egyébként jellemző a thai-okra, hogy minden munkára kétszer vagy háromszor annyian vannak, mint a Magyarországon megszokott létszám. Szállodákban, bevásárlóközpontban több helyen láttam olyan alkalmazottat, akinek csak az a dolga, hogy meghajlással köszöntsön :) A thai munka végzésnek valószinüleg szánni fogok egy teljes topikot, mert európai ember számára néha megmosolyogtató :)


Állatokat - néhány pókon, pillangón és gyíkon kívül - nem láttunk, de azért lehetett hallani titokzatos zajokat. Van egy pálmafajta, amit itt fedeztek fel és állítolag csak itt található. 3-5 méter magas, legyezőalakú és a levelek fonákján fehér.

Ha befejeződnek az építkezések, akkor simán lehet egésznapos programokat tervezni, többször megpihenni, figyelni és beleélni magadat az igazi dzsungel-hangulatba. Ha jól emlékszem 200 baht belépő fejében :)

Nincsenek megjegyzések: